top of page

Van angst en depressie naar balans!

Bijgewerkt op: 14 aug. 2023

Meer en meer hoor en lees ik helaas dat mensen, zowel volwassenen als kinderen en iedereen tussen deze categorieën in, aan hun taks zitten. Moe zijn, onzeker, geen energie of concentratie hebben, slecht slapen, hoofdpijn, buikpijn, rusteloos, prikkelbaar en of angstig zijn! Dat 'alles' te veel is en niet meer kunnen genieten. Pure wanhoop, angst, verdriet en boosheid lijken steeds meer zichtbaar te worden.

Maar hoe kun je het tij keren? Waar heb je zelf regie? Waar heb 'jij' de touwtjes in handen?

Deze tijd van polarisatie, uitsluiting, drang en dwang vraagt nog meer om jouw bewustwording. Bewustwording in zelfliefde, zelfvertrouwen, assertiviteit, uiten van emoties en zachtheid. Leer jezelf deze thema's integreren!

Maar hoe doe je dat, waar begin je? Het is altijd zo makkelijk gezegd 'gewoon positief blijven denken'. Maar zo simpel is het nou eenmaal niet en kom ik toch weer uit op 'zijn met wat er is'.

Erkennen en accepteren, voelen dat je ergens last van hebt of ergens problemen bij ervaart. Voelen, 'dat' wat je niet wil voelen, zonder dat je er een betekenis aan geeft of dat het een vaste vorm krijgt. Kan je zijn met dat wat je nu ervaart, zonder naam of beeld? Gewoon, helemaal zoals het is, zonder er over heen te stappen of het weg te duwen?


Naast ontkenning, bestaat er ook 'spiritual bypassing' een vorm van vermijden . Wat ons een vals gevoel geeft van veiligheid en geluk, terwijl je je eigen 'zijn met wat er is' omzeild. Jung was zo gek nog niet door te zeggen: what you resist persists.

Gevangen in een illusie van alles-is-gelukkig-en-volmaakt, maar uiteindelijk zorgt dit voor terugkomen op je uitgangspunt, 'zijn met wat er is'! En wil je je gewoon niet zo voelen of gek worden van je gepieker.

Op deze manier kun je ook niet loslaten. Het is misschien gek, maar het zit al in het woord loslaten, laten, te laten, toe te laten, accepteren.

Je hoeft je gedachten niet los te laten, maar onderzoek ze. Dan laten ze jou los!


Laat toe ... als je je ellendig voelt, huil neem de ruimte voor jezelf, sta jezelf toe je ellendig te voelen, stap er niet overheen. Door je lijden, jezelf, te ontkennen bedrieg je jezelf. Dit gevoel is onderdeel van jou. Zo is er ook geen donker zonder licht, geen gelukkige jij zonder ongelukkige jij ...! Is dat niet wat leven is?

Uiten van emoties is ventileren en voel je je daarna niet vaak beter ... ontstaat er niet veel meer lijden doordat we onszelf veroordelen? Een gedachte doet ons uiteindelijk niets, tenzij we haar geloven! Het zijn niet onze gedachten, maar het hechten aan onze gedachten dat lijden veroorzaakt. Hechten aan een gedachte betekent geloven dat ze waar is zonder haar te onderzoeken.


Zoals Byron Katie zegt: we lijden alleen, als we onze gedachten geloven die in strijd is met wat is. Wanneer we ons denken volkomen helder hebben, is dat wat is, dat wat we willen. Als je de realiteit anders wilt hebben dan zij is, kun je net zo goed proberen een kat te leren blaffen. Willen dat de realiteit anders is dan zij is, is hopeloos.


Veel van onze stress wordt veroorzaakt doordat we mentaal buiten onze eigen zaken leven. Wanneer je denkt jij moet een baan nemen, ik wil dat jij gelukkig bent, jij zou op tijd moeten komen, jij moet beter voor jezelf zorgen, dan zit ik in jouw zaken.

Wanneer ik mij zorgen maak om aardbevingen, overstromingen, oorlog of wanneer ik zal sterven, dan zit ik in realiteit, datgene waar 'ik' geen invloed op heb!

Kijk zonder weerstand naar dingen en zonder de verwarring van je innerlijke strijd.

Erken, accepteer en heel, creëer jouw eigen nieuwe perspectief!

Is 'de situatie' anders? Nee, maar is jouw blik anders op de situatie? Ja!

Doorbreek je eigen patroon en houdt van wat is, niet omdat je een spiritueel mens bent, maar omdat het pijn doet als je strijd met de realiteit. We weten dat de realiteit goed is zoals die is omdat als we er tegen strijden, we spanning en frustratie ervaren. Dan voelen we ons niet natuurlijk en evenwichtig.

Als we stoppen om tegen de realiteit in te gaan, wordt actie eenvoudig, vloeiend, vriendelijk en zonder angst.


Wat er ook nog gaat komen in deze bizarre tijd, blijf geloven in een hogere orde, in de steun van iets groters en besef dat je niet alleen bent!

Heb vertrouwen in wie jij bent, in jouw creativiteit en de veerkracht van Jezelf!


~ Shine your light ~


Wil je meer weten over uit je hoofd gaan, de verbinding weer met jezelf vinden en bij je innerlijke balans te komen? Kijk dan op mijn site!75 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 commentaires


vera.osnabrugge
vera.osnabrugge
06 déc. 2021

Helder en duidelijk! Dank je wel lieverd💋❤🙏

J'aime
Light of Lein
Light of Lein
06 déc. 2021
En réponse à

Heel graag gedaan lieverd 🥰 soms dan borrelt er iets bij me … en dan moet ik t op papier zetten 🙏😘

J'aime
bottom of page