top of page

Hoe lang duurt rouw ...

Bijgewerkt op: 14 aug.


Als ik zo terug kijk in de blogs die ik eerder geschreven heb, is rouw een terugkerend thema. Rouw in zijn rauwste vorm, rouw bij leven, rouwen in coronatijd. Maar is dat niet wat we ons leven lang doen? Afscheid nemen? En zijn we ooit klaar met rouw?

Ook deze laatste weken van het jaar voelen als afscheid nemen, afscheid van wat niet meer is en nooit meer komt! Voor mij was dit jaar ook in het teken van afscheid nemen van alle eerste dingen zonder ... bewust dan wel niet bewust. En met dat ik dit schrijf hoor ik op de radio 'Mama this one's for you'!

Al weken lang komen herinneringen terug van kerst 2021, waar mama het ziekenhuis uit kwam, liefdevol ontvangen werd in haar eigen kamer in zorgcentrum Vredenburch in Rijswijk. De hele rollercoaster van die periode trekt als een film aan me voorbij met als laatste beeld mama die die op 29 december haar laatste adem uitblies.


Dit is dus de eerste kerst zonder mama, het zinkt in als een baksteen en emoties gieren door me heen. Het voelt als een conflict, mijn hoofd en mijn hart, weten en voelen, er tegen vechten en er laten zijn ... terugkomen bij wat ik nu nodig heb?


Ik sluit mijn ogen en ga terug naar momenten waar ik haar hand vast mocht houden, waar ik haar (voorzichtig) kon knuffelen en kusjes geven, waar ik haar onder mijn reiki handen in zag dommelen en ontspannen, waar ik haar zachtjes wakker maakte met een kopje koffie, we schouder aan schouder zaten en afscheid namen van papa, waar we intense gesprekken hadden. waar we moeilijke gesprekken hadden, waar we feestjes vieren, waar we praten over moederschap en zwangerschap, onze angsten en hoe we hier mee om gingen, waar ik haar de eerste keer in mijn eigen huis/kamer mocht ontvangen, waar zij me overhoorde wanneer ik een toets had, waar ze voor me in de bres sprong bij mogelijk onrecht, waar ik over mijn haren gestreken werd of op mijn rug gekriebeld, waar zij mij in haar liefdevolle armen sloot! Mama ik mis je, er gaat geen dag voorbij dat ik niet tegen je praat of over je praat. Ik hou van jou en zou slechts weinig van je houden als ik kon zeggen hoeveel!


Je bent van harte welkom, samen werken we aan rust in je hoofd en weer verbinding met jezelf te vinden! Vanuit fysiek, mentaal, emotioneel weer in jouw innerlijke balans.


52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page